Wyzwanie: zwiększenie produkcji przy zmniejszeniu zużycia wody

GRODAN
Kobieta w szklarni z tabletem

Szklarniowa uprawa hydroponiczna staje się coraz popularniejsza na całym świecie, zarówno w krajach zamożnych, jak i ubogich. Stanowi ona część rozwiązania mającego na celu zapewnienie przyszłym pokoleniom dostępu do zdrowej i bezpiecznej żywności poprzez jak najefektywniejsze wykorzystanie ograniczonych zasobów naturalnych, takich jak woda czy nawozy.

Czy wiesz, że uprawa jednego kilograma pomidorów na wolnym powietrzu wymaga aż 60 litrów wody, podczas gdy w szklarniowej uprawie hydroponicznej do tego celu zużywa się jedynie 15 litrów? Dalsze ograniczenie zużycia aż do 4 litrów na kilogram plonów można uzyskać dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii uprawy szklarniowej. Oszczędność ta wynika z bardziej wydajnych metod zastosowania wody, takich jak pomiar nawodnienia uprawy lub ponowne wykorzystanie wody przelewowej”.

 

Świadomość w zakresie efektywnej gospodarki wodnej u większości społeczeństwa nadal jest na niskim poziomie, ale powyższe statystyki nabierają jeszcze większego znaczenia, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że słodka woda dostępna do spożycia przez ludzi stanowi jedynie 1% jej światowych zasobów, a w ramach tego 1% aż 70% jest wykorzystywane do nawadniania upraw żywności. Efektywność wykorzystania wody w ramach globalnych łańcuchów dostaw żywności będzie musiała radykalnie wzrosnąć, aby wyżywić wciąż zwiększającą się liczbę ludzi na świecie.

W celu krzewienia wiedzy na temat praktyk związanych z wykorzystaniem wody w szklarniowej uprawie hydroponicznej, firmy GRODAN i Priva opublikowały „Wytyczne w zakresie najlepszych praktyk dotyczących zarządzania wodą w uprawach szklarniowych”. Z doświadczeń tych przedsiębiorstw wynika, że jednym z głównych powodów, dla których producenci prowadzący uprawy w szklarniach niechętnie podchodzą do recyklingu wody przelewowej są obawy przed komplikacjami. Nasz przewodnik po gospodarce wodnej ma na celu rozwianie tych obaw i umożliwienie producentom czerpania korzyści z wielu zalet wiążących się z takim podejściem. Obejmują one nie tylko oczywiste zmniejszenie kosztów związanych z zużyciem wody i nawozów, ale również poprawę wizerunku ekologicznego przedsiębiorstwa w przypadku zmniejszenia ilości odprowadzanej wody, co może być pozytywnie wykorzystane w działaniach marketingowych i komunikacyjnych firmy.

Kolejnym krokiem w kierunku poprawy zrównoważonego rozwoju jest optymalizacja wzrostu uprawianych roślin, którą można osiągnąć poprzez dostosowanie nawadniania i nawożenia do potrzeb danej uprawy. Metoda ta określana jest jako Uprawa Precyzyjna i pozwala na zwiększenie plonów w przeliczeniu na każdą kroplę zużytej wody.

W tym roku tematem Światowego Dnia Wody ONZ są ścieki. Musimy zacząć myśleć o zużytej wodzie jako o surowcu, a nie odpadzie. Oczywistym jest, że – pod warunkiem ponownego wykorzystywania wody i nawozów – uprawa szklarniowa to lider w tej dziedzinie.

Efektywność wykorzystania wody w ramach globalnych łańcuchów dostaw żywności będzie musiała radykalnie wzrosnąć, aby wyżywić wciąż zwiększającą się liczbę ludzi na świecie.

Powiązane historie