Albert Thunnissen o macie Grodan Vital

„Technologia NG 2.0 zapewnia bardziej optymalny przelew i sterowanie uprawą”

Firma Solyco od lat używa mat z wełny kamiennej Grodan Vital do uprawy pomidora. Według kierownika Alberta Thunnissena, maty te doskonale pasują do niestandardowego systemu nawadniania kropelkowego stosowanego w szkółce. „Nowa generacja maty, Vital NG 2.0, jeszcze lepiej odpowiada na nasze potrzeby. Wilgotność spada w szybszym tempie, a mata w krótkim czasie ulega resaturacji. Dzięki temu możemy łatwiej sterować uprawą”.

Firma Solyco produkuje duże pomidory mięsiste typu "beef", duże pomidory okrągłe oraz pomidory śliwkowe w trzech zakładach znajdujących się w gminie Lansingerland. Łączna powierzchnia zakładów obejmuje 17 hektarów, z których znaczna część jest wyposażona w oświetlenie do uprawy roślin. Albert Thunnissen uprawia odmiany Merlice i Ducovery z doświetlaniem w sześciohektarowym zakładzie w Bleiswijk. Obecna uprawa rozpoczęła się 17 października ubiegłego roku przy użyciu rozsady szczepionej, uszczykiwanej, trzypędowej.

Podążanie własną drogą

„Nie znam żadnych innych ogrodników, którzy stosowaliby tę metodę, ale jest to system, z którego jesteśmy bardzo zadowoleni”, mówi Thunnissen. „Jesteśmy przyzwyczajeni do podążania własną drogą, a odróżnianie się od reszty w niczym nam nie przeszkadza. Ta odwaga do bycia innym przejawia się również w doborze podłoża. Przez lata wypróbowaliśmy mnóstwo mat, ale naszym ulubionym produktem jest Grodan Vital. To sprawia, że jesteśmy wyjątkiem w świecie producentów pomidorów, ale mata ta idealnie pasuje do naszego systemu nawadniania kropelkowego. Używamy kroplowników 2-litrowych zamiast częściej stosowanych kroplowników 3-litrowych. Przy niewielkiej przepustowości wynoszącej 33 cm3 na minutę, uzyskanie przelewu podczas korzystania z większości mat stanowi wyzwanie, ponieważ woda zbyt łatwo rozchodzi się po całym podłożu. Mata Vital charakteryzuje się jednak stosunkowo pionową strukturą. W naszej sytuacji jest to podwójnie korzystne, ponieważ ułatwia zarówno uzyskanie niezbędnego przelewu, jak i osuszenie maty w razie potrzeby. Mogę po prostu zostawić matę i pozwolić, aby wilgotność stopniowo spadała do 55–60%”.

The new generation of slabs - Vital NG 2.0 - makes the manager at Solyco even happier. “It drains faster and restauration is faster too”, Thunnissen explains. “That increases the steering range of the crops. In my experience, the 2.0 is marginally moister than the old version at the end of the day if a standard irrigation programme is used. I have adapted the irrigation pattern accordingly so that smaller volumes of water are given in the late afternoon.”

Szybszy przelew i resaturacja

Zachowanie czujności

“Our cultivation system is pretty basic”, he summarises. “We don’t used any advanced measuring sensors, but use the traditional system with a scale, drain meter and EC meter. That keeps the costs down, but you have to stay alert. I walk around the greenhouses a lot and cut open four or five slabs every day to get a sense of how well the roots are growing and if the water management is right. These two aspects are better than ever on the new slabs. I regularly adjust the irrigation times to adapt the watering strategy as well as possible to the light levels. We also keep our crops active by stimulating transpiration.”

Grodan’s Next Generation 2.0 technology increases the water retention capacity of stone wool slabs and blocks, resulting in superior water management and greater crop steerability. NG2.0 was introduced some years ago in a limited range of innovative products but has been incorporated into the entire range since then. From summer 2018, NG2.0 is the new standard for all Grodan stone wool slabs and blocks worldwide.

Technologia NG2.0 włączona do asortymentu na całym świecie 

vegetable solutions, substrate slabs, vegetable, growing, tomato, cucumber, sweet pepper, aubergine crops, grodan
Mata zapewnia zarówno szybszy przelew, jak i resaturację

Albert Thunnissen

grodan