Doświadczenie w połączeniu wiedzą pozwalają na osiąganie wysokich efektów produkcyjnych. Dzięki efektywnemu wykorzystaniu zasobów, polskie ogrodnictwo plasuje się w czołówce krajów, w który produkcja szklarniowa jest na wysokim, światowym poziomie technologicznym.
Sezon 2020 nie należał do najłatwiejszych w ostatnich latach, ale dzięki wiedzy, umiejętności i doświadczeniu poziom produkcji może być na wysokim poziomie, czego dowodem jest prezentowany materiał wideo. Podsumowanie produkcji w drugiej połowie sezonu 2020 w jednym z gospodarstw ogrodniczych w Wielkopolsce, które od lat wykorzystuje produkty firmy Grodan.
Podstawowym i nadrzędnym celem produkcji szklarniowej jest wytworzenie najwyższej jakości produktów z zachowaniem efektywności ekonomicznej i neutralności wobec środowiska naturalnego. Od warzyw wyprodukowanych w szklarni wymaga się smakowitości, atrakcyjnej dla konsumenta i typowej dla odmiany barwy, wielkości i wyrównania. Jednocześnie zawartości składników odżywczych mają być na najwyższym poziomie, a pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, ściśle kontrolowane przez służby państwowe i sieci handlowe, nie mogą przekraczać restrykcyjnie niskich norm. Z tych powodów pomidor, ogórek, papryka czy bakłażan pochodzący z nowoczesnej produkcji szklarniowej traktowany jest jako produkt najwyższej jakości.
Przełom stycznia i lutego to okres, w którym większość upraw pomidorów szklarniowych znajduje się na etapie kwitnienia 4-5 grona (2-3 faza produkcji). Wilgotność mat uprawowych obniżyła się do minimalnego poziomu. W wielu gospodarstwach strategia nawadniania uwzględnia odświeżanie mat oraz stopniowy wzrost wilgotności podłoży.
Już od ponad 50 lat firma Grodan dba o uprawy szklarniowe, dostarczając ogrodnikom nowoczesne podłoża wykonane z wełny skalnej i w ten sposób realizuje ideę Uprawy Precyzyjnej. Równocześnie z produkcją mat i kostek uprawowych - obecnie mamy na rynku już trzecią generację podłoży NG2.0 - firma Grodan tworzy narzędzia służące do monitorowania środowiska korzeniowego i opracowuje strategie nawadniania dla poszczególnych typów podłoży, gatunków i faz produkcji tzw. zalecenia 6-fazowego modelu produkcji szklarniowej.
Nowoczesna produkcja szklarniowa to trudne i złożone przedsięwzięcie gospodarcze, a wysoki plon jest podstawą dla osiągnięcia sukcesu ekonomicznego. Nawet jeżeli nie mamy bezpośredniego wpływu na wiele ważnych czynników produkcyjnych i ekonomicznych dyktowanych przez np. warunki pogodowe i rynek, to jednak zawsze możemy w sposób racjonalny prowadzić naszą uprawę.
Monitorowanie, ocena i kontrola warunków panujących w strefie korzeniowej to podstawa właściwej strategii nawadniania. Podstawowe parametry takie jak: zasolenie (EC), temperatura (T), wilgotność (WC) i alkaliczność podłoża (pH) mają bezpośredni wpływ na rośliny i decydują o powodzeniu całej uprawy.
W Polsce już od ponad trzydziestu lat wykorzystujemy w uprawie warzyw szklarniowych podłoża z wełny skalnej. Najważniejszą cechą wełny skalnej jest to, że jest to podłoże inertne. Podłoża inertne wykazują obojętność lub bierność chemiczną, są pozbawione składników mineralnych i nie stwarzają warunków do rozwoju patogenów w środowisku korzeniowym.
Czy wiesz, że wyhodowanie kilograma pomidorów na otwartym polu wymaga aż 60 litrów wody, podczas gdy w szklarni hydroponicznej wymaga tylko 15 litrów?
Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem zmniejszenia odprowadzania wody drenażowej jest praca z wysokiej jakości dostawą czystej wody i małymi objętościami ścieków (Tabela 2).
"Uprawa precyzyjna" dosłownie przekłada się na zwiększoną uprawę z mniejszym wkładem pracy. W tym kontekście GRODAN koncentruje się na rozwiązaniach dotyczących zarządzania strefą korzeniową, ale rozumie potrzebę holistycznego podejścia do uprawy.
Jakość wody głównej jest bardzo ważna podczas pracy w zamkniętym systemie hydroponicznym.
Informacje ogólne i definicje dotyczące cyklu wodnego w szklarni.