Crop Consultant CEE
Od wielu lat związany zawodowo z branżą ogrodniczą. Od 6 lat reprezentuje firmę Grodan jako Doradca Techniczny w uprawach pod osłonami. Głównie jako specjalista zajmuje się doradztwem w uprawach pomidora i ogórka.
Business Support Manager
W firmie Grodan pracuje od ponad 12 lat. Do jego głównych zadań należy pomoc ogrodnikom w najefektywniejszym wykorzystaniu podłoży w szklarniowej produkcji pomidora, ogórka oraz róży.
Kolejna cecha opisywana w ramach rejestracji uprawy to wysokość kwitnienia najmłodszego grona. Oceniając uprawę mierzymy odległość pomiędzy wierzchołkiem rośliny, a najmłodszym gronem, w którym co najmniej jeden kwiat jest całkowicie otwarty. Wysokość kwitnienia jest traktowana, jako główny wskaźnik wegetatywno-generatywnego zrównoważenia uprawy.
Kolejna cecha opisywana w ramach rejestracji uprawy to wysokość kwitnienia najmłodszego grona. Oceniając uprawę mierzymy odległość pomiędzy wierzchołkiem rośliny, a najmłodszym gronem, w którym co najmniej jeden kwiat jest całkowicie otwarty. Wysokość kwitnienia jest traktowana, jako główny wskaźnik wegetatywno-generatywnego zrównoważenia uprawy.
Obciążenie roślin owocami to kolejna cecha odnotowywana w platformie e-Gro. Ocenie i rejestracji podlegają wszystkie owoce, od dopiero zawiązanych do gotowych do zbioru, przypadające na pojedynczą roślinę lub na jednostkę powierzchni, zazwyczaj metr kwadratowy.
Tempo kwitnienia i wiązania owoców to kolejne dwie cechy, możliwe do rejestrowania na platformie e-Gro. Informują nas czy wzrost i rozwój roślin przebiega bez zakłóceń oraz służą do prognozowania produkcji.
Wskaźnik liściowy LAI (ang. leaf area index) to zależność łącznej powierzchni liści rośliny do powierzchni, jaką zajmuje. W praktyce mówimy o liczbie m2 liści przypadających na 1m2 uprawy. Dla silnie rosnącego pomidora wartość LAI to 3-4, co oznacza, że na każdy metr kwadratowy powierzchni uprawy przypada 3-4 m2 liści.
Platforma e-Gro umożliwia prowadzenie rejestracji uprawy, co w praktyce oznacza możliwość cotygodniowych opisów roślin, opracowanie, interpretację i archiwizowanie danych oraz ich prezentację w uśrednionej formie liczbowej lub graficznej.
Podstawowym i nadrzędnym celem produkcji szklarniowej jest wytworzenie najwyższej jakości produktów z zachowaniem efektywności ekonomicznej i neutralności wobec środowiska naturalnego. Od warzyw wyprodukowanych w szklarni wymaga się smakowitości, atrakcyjnej dla konsumenta i typowej dla odmiany barwy, wielkości i wyrównania. Jednocześnie zawartości składników odżywczych mają być na najwyższym poziomie, a pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, ściśle kontrolowane przez służby państwowe i sieci handlowe, nie mogą przekraczać restrykcyjnie niskich norm. Z tych powodów pomidor, ogórek, papryka czy bakłażan pochodzący z nowoczesnej produkcji szklarniowej traktowany jest jako produkt najwyższej jakości.
Przełom stycznia i lutego to okres, w którym większość upraw pomidorów szklarniowych znajduje się na etapie kwitnienia 4-5 grona (2-3 faza produkcji). Wilgotność mat uprawowych obniżyła się do minimalnego poziomu. W wielu gospodarstwach strategia nawadniania uwzględnia odświeżanie mat oraz stopniowy wzrost wilgotności podłoży.
Już od ponad 50 lat firma Grodan dba o uprawy szklarniowe, dostarczając ogrodnikom nowoczesne podłoża wykonane z wełny skalnej i w ten sposób realizuje ideę Uprawy Precyzyjnej. Równocześnie z produkcją mat i kostek uprawowych - obecnie mamy na rynku już trzecią generację podłoży NG2.0 - firma Grodan tworzy narzędzia służące do monitorowania środowiska korzeniowego i opracowuje strategie nawadniania dla poszczególnych typów podłoży, gatunków i faz produkcji tzw. zalecenia 6-fazowego modelu produkcji szklarniowej.
Nowoczesna produkcja szklarniowa to trudne i złożone przedsięwzięcie gospodarcze, a wysoki plon jest podstawą dla osiągnięcia sukcesu ekonomicznego. Nawet jeżeli nie mamy bezpośredniego wpływu na wiele ważnych czynników produkcyjnych i ekonomicznych dyktowanych przez np. warunki pogodowe i rynek, to jednak zawsze możemy w sposób racjonalny prowadzić naszą uprawę.
Monitorowanie, ocena i kontrola warunków panujących w strefie korzeniowej to podstawa właściwej strategii nawadniania. Podstawowe parametry takie jak: zasolenie (EC), temperatura (T), wilgotność (WC) i alkaliczność podłoża (pH) mają bezpośredni wpływ na rośliny i decydują o powodzeniu całej uprawy.
W Polsce już od ponad trzydziestu lat wykorzystujemy w uprawie warzyw szklarniowych podłoża z wełny skalnej. Najważniejszą cechą wełny skalnej jest to, że jest to podłoże inertne. Podłoża inertne wykazują obojętność lub bierność chemiczną, są pozbawione składników mineralnych i nie stwarzają warunków do rozwoju patogenów w środowisku korzeniowym.
Czy wiesz, że wyhodowanie kilograma pomidorów na otwartym polu wymaga aż 60 litrów wody, podczas gdy w szklarni hydroponicznej wymaga tylko 15 litrów?
Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem zmniejszenia odprowadzania wody drenażowej jest praca z wysokiej jakości dostawą czystej wody i małymi objętościami ścieków (Tabela 2).
"Uprawa precyzyjna" dosłownie przekłada się na zwiększoną uprawę z mniejszym wkładem pracy. W tym kontekście GRODAN koncentruje się na rozwiązaniach dotyczących zarządzania strefą korzeniową, ale rozumie potrzebę holistycznego podejścia do uprawy.
Jakość wody głównej jest bardzo ważna podczas pracy w zamkniętym systemie hydroponicznym.
Informacje ogólne i definicje dotyczące cyklu wodnego w szklarni.